USP Uniek verkoopvoorstel 10%
330 woorden
2 minuten leestijd

Metaaltopper: Annelied van Dijk

Metaaltopper in februari is Annelied van Dijk

Op haar 32ste besloot ze 'gewoon te gaan doen wat ze leuk vindt'. Helemaal vreemd was de keuze voor dit vak niet, want tot en met vier of vijf generaties voor haar waren de (bet)overgrootvaders smid.

Op de foto smeedt ze een schaal, gemaakt uit het ijzer van een oude rijplaat, zoals ze in de bouw wel worden gebruikt. Verroest, ingevroten, doorleefd ijzer levert na verhitten en polijsten vaak een bijzonder resultaat. Dergelijke schalen en andere kunstwerken vinden via galeries of online hun weg naar klanten. Annelied noemt zich dan ook geen traditionele smid, maar ‘kunstenaar door verhitting van ijzer in vuur’.
Het meest bijzondere kunstwerk ooit? Dat zijn zonder twijfel de twee vrouwentorso’s,opgebouwd uit staal, stukjes ijzer en koper die na constant passen en meten aan elkaar zijn gesmeed. Op ware grootte. Ze is er maanden mee bezig geweest. Gelukkig zijn ze goed verkocht. Sinds kort maakt ze ook klankschalen in messing, een vrij licht metaal, wat op zichzelf wel prettig is, want het smidsvak vraagt natuurlijk kracht, of zoals ze het zelf zegt, ‘je moet wel wat power in je lijf hebben’. Haar vader was ooit bang dat ze tot het figuur van een voormalige Oost-Europese discuswerpster zou uitgroeien, maar dat is gelukkig meegevallen.
Op haar 32ste besloot ze ‘gewoon te gaan doen wat ze leuk vindt’. Helemaal vreemd was de keuze voor dit vak niet, want tot en met vier of vijf generaties voor haar waren de (bet)overgrootvaders smid. Ook haar vader heeft nog een smederij gehad, maar op een gegeven mmoment nam hij de afslag naar een bedrijf in hydrauliek en constructiewerk. Toch bleef er nog een smidsvuurtje in de hoek van de schuur staan en van het een kwam het ander.
Tegenwoordig geeft ze bijna wekelijks workshops in de werkplaats van het NGK-gilde aan de oude botterwerf in Huizen, waar ze ook zelf allerlei cursussen heeft gevolgd en die ze nu als medehuurder in gebruik heeft.

Bron: Metaal + Techniek

Nieuwsoverzicht