USP Uniek verkoopvoorstel 10%
492 woorden
2 minuten leestijd

Smeden voor de Vrede

Spijkers met koppen slaan

Dagelijks zien en horen we vreselijke berichten over oorlog, terreur, zinloos geweld vanuit de hele wereld. De oorlog in Oekraïne is daarvan een actueel voorbeeld. De werkgroep IJzeren Ring Oude IJsselstreek komt in actie en organiseert het internationale project 'Smeden voor de Vrede'in Oude IJsselstreek.

Smeden voor de Vrede

Toen Alfred Bullermann, meestersmid en metaalvormgever uit Friesoythe Duitsland een hulpvraag kreeg van zijn vriend en collega Viktor Burduk uit Donetsk Oekraine, omdat zijn  smederij en daarmee ook zijn levenswerk door een bombardement verloren was gegaan, werd het tijd om actie te ondernemen. Samen met zijn vriend acteur Heinz Hönig en de smid en  metaalvormgever Tom Carstens riep hij op 8 mei 2015, 70 jaar na de 2e wereldoorlog de actie Smeden voor de Vrede in het leven.

Nagels met vredesduif als symbool

In de zomer van 2015 ontstond er tijdens een internationaal smeedsymposiumin in Californie, naar ontwerp van Alfred Bullermann, een afbeelding van een vredesduif in miniatuurvorm  die tot op heden in de nagel geslagen wordt tijdens internationale evenementen. Er worden nagels gesmeed met iedereen die het project wil steunen. Bij voorkeur met kopstukken uit de
samenleving, om meer bekendheid te krijgen voor het project.

De vredesduif is het internationale symbool van smeden voor vrede. En de nagel (spijker) is symbool voor vriendschap onder de smeden.

Na succesvolle evenementen in Friesoythe, Degerndorf en Odenthal, sluiten steeds meer smeden vanuit de hele wereld aan bij dit vredesinitiatief en gebruiken deze actie tijdens hun  eigen evenementen in hun omgeving, stad of dorp als ondersteunend sociaal project.

Smeden voor de Vrede in Oude IJsselstreek

De gemeente Oude IJsselstreek is lid van de Ring van Europese IJzersteden. Dit is een netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten in Europa die vanuit het verleden  een binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Sinds een aantal jaren bestaat in onze gemeente de werkgroep IJzeren Ring om het lidmaatschap van de Ring en de toegevoegde waarde hiervan dichter bij onze inwoners te brengen. Hiervoor worden jaarlijks verschillende activiteiten georganiseerd zoals houtskool en ijzer maken of de nationale smedendagen. Wij willen als werkgroep en als lid van de Ring onze medelidsteden in Oekraïne een hart onder de riem steken en hebben het project inmiddels omarmd. De werkgroep organiseert daarom het project Smeden voor de Vrede ook in Oude IJsselstreek. Op zaterdag 3 september kunt u tussen 10.00 en 17.00 uur een nagel smeden op het plein bij de smederij van het Innovatiecentrum CIVON in Ulft.

Het doel van dit project is om geld in te zamelen voor de smeden in Oekraïne door nagels te gaan smeden en deze unieke exemplaren, inclusief een certificaat, te verkopen voor
€  100 per stuk. De opbrengst wordt na de oorlog gebruikt voor de wederopbouw van het smeedleven in Oekraïne.

Doet u mee ?

Wilt u ook meedoen, een nagel slaan en bijdragen aan het goede doel? Dan kunt u zich tot 8 augustus 2022 aanmelden via emailadres m.meijer@oude-ijsselstreek.nl. Meer informatie over het project Smeden voor de Vrede is te bekijken via website www.schmiedenfuerdenfrieden.de of via Facebook.

Nieuwsoverzicht