USP Uniek verkoopvoorstel 10%
623 woorden
3 minuten leestijd

NGK Smedendagen 2024 - MEC Dronten

Beste NGK-leden, donateurs en smeedenthousiastelingen,

Tijdens het Hemelvaartweekend, op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei a.s., vinden weer de traditionele NGK-smedendagen plaats. We zijn dit jaar te gast bij het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) in Dronten. Een museum met een grote diversiteit. Je kunt er letterlijk van alles tegenkomen, van historische verbrandingsmotoren, stoommachines en locomotieven tot naaimachines, speelgoed, oude gereedschappen en een grote collectie landbouwwerktuigen. 

Voor de smeden is het, naast een gezellig samenzijn met vakbroeders- en zusters, ook de mogelijkheid om op professioneel vlak kennis over te dragen in moderne smeedtechnieken en dit aan een breed publiek in al haar facetten te laten zien. 
Tijdens de smedendagen zijn er tientallen nationale- en internationale smeden met hun smidsvuren en aambeeld bijeen om o.a. gezamenlijk aan een werkstuk te werken. Daarnaast zijn er smeeddemonstraties en is er voor het publiek (na aanmelden) de mogelijkheid om zelf de smeedhamer op te pakken en bij een van de vele vuren deel te nemen aan een korte workshop ‘Kennismaken met smeden’. Er is dus genoeg te zien en te beleven.  

Het werkstuk
Ook dit jaar gaan we weer samen smeden aan een werkstuk: 'De Erfgoedkast'.
Veel erfgoedliteratuur van het MEC-museum heeft nog geen plaatsje en er is een prominente plek in het museum bedacht om deze NGK-erfgoedkast te gaan plaatsen. 
Het wordt een mooi werkstuk en -met de nodige voorbereidingen vooraf- kan er tijdens het Hemelvaartweekend een mooi resultaat bereikt worden. 
De conceptschets is gemaakt en is verder uitgewerkt en doorgesproken. 

Wil je overnachten?
Het is mogelijk om in Dronten en omgeving te overnachten in een B&B, vakantiehuis, hotel of camping. Op de website ‘Dronten geeft je de ruimte’ is het aanbod terug te vinden.
Voor de deelnemende smeden is er ook een mogelijkheid om op het terrein van het MEC te overnachten met eigen tent, camper of caravan. Geef in het aanmeldformulier aan als je hier gebruik van wilt maken. Tenten kunnen worden opgezet in de wadi en camper/caravan mogen op het binnenterrein. Ook zijn toiletten en douchegelegenheid beschikbaar.

Aanmelden
Vanwege de voorbereidingen en de boodschappen die gedaan moeten worden voor de catering, etc., hadden we jouw aanmelding graag voor 30 april willen ontvangen. Het is dus helaas niet meer mogelijk om je aan te melden, maar natuurlijk kun je als bezoeker op 10 en/of 11 mei a.s. langskomen. Je bent van harte welkom. 

Toegang tot het evenement op vrijdag en zaterdag
Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei wordt er bij het MEC voor bezoekers entree geheven. 
Voor de deelnemers die zich bij het NGK-secretariaat hebben aangemeld, is de toegang gratis en hebben we een polsbandje waarmee je het terrein op en af kunt. Wil je als deelnemer familieleden of bekenden (maximaal 4 introducés) meenemen, dan liggen er bij het NGK-informatiepunt vrijkaartjes voor hun klaar.

Programma
Vrijdag 10 mei - Smedendag 1
08:45 uur: Terrein ingericht
09.00 uur: Geen voertuigen meer op het terrein
09.45 uur: Uitleg te smeden objecten
10.00 uur: Start smeden en terrein open voor het publiek
17:00 uur: Einde smeden
Vanaf 19:00 uur: Diner
 
Zaterdag 11 mei - Smedendag 2
09:45 uur: Uitleg te smeden objecten
10:00 uur: Start smeden en terrein open voor het publiek 
16:00 uur: Einde smeden - opruimen
17:00 uur: Afsluiting / gezamenlijk afbouwen

Adresgegevens en parkeren MEC
Dronterweg 29, 8251 PA Dronten - route
Met de auto is het MEC prima te bereiken. Parkeren is gratis. Er zijn parkeerwachters aanwezig. 
Het MEC is ook goed bereikbaar voor boten. Passanten kunnen 3 nachten aanleggen aan de passantensteiger die direct aan het museumterrein ligt.
www.mecmuseum.nl

Graag tot ziens bij de Smedendagen op 10 en/of 11 mei a.s.

Groet van de Evenementencommissie:
Martijn en Vera van den Berg, Rhett Eekels, Guus de Ridder, Piet Vos en Tim Vos 

Nieuwsoverzicht