USP Uniek verkoopvoorstel 10%
319 woorden
2 minuten leestijd

De smederij van Tupker bestaat 40 jaar

De smederij van Tupker bestaat 40 jaar

Rein Tupker wist al jong wat hij wilde: als siersmid het ambachtelijke van het smeden combineren met het kunstzinnige. Zo schreef de pas 21-jarige Rein op 2 januari 1982 zijn bedrijf 'De smid van Soest' in bij de KvK.

Hij startte het bedrijf, samen met zijn vrouw Mirjam, op de Dorresteinweg, maar verplaatste het al snel naar de karakteristieke locatie op Veldweg 6. Eerst met kleinere opdrachten, maar de werken werden steeds groter. Rein bleek niet alleen een vakman maar ook een echte ondernemer. In 2000 opende hij een winkel aan de Kerkstraat met smeedijzeren producten en fossielen.
Reins passie werkte aanstekelijk op zijn zoon Pascal en die kwam als 15-jarige bij hem in de smederij werken. Ze leerden als een goed team samen te werken, met een gedeelde liefde voor het ambacht. Pascal werd in 2013 mede-eigenaar en daar hoorde een nieuwe bedrijfsnaam bij: ‘Kunst-Siersmederij Rein Tupker & ZN’. Het bedrijf bleef groeien en bloeien door een combinatie van vakmanschap, altijd nieuwe ideeën en hard werken. Door die groei werd de locatie op de Veldweg te klein; ze vonden in 2016 een geweldig onderkomen aan de Zuidergracht 50: een splinternieuwe en veel grotere smederij met een mooie showroom, en sinds kort ook een beeldentuin met eigen werk. Een groot compliment was de verkiezing in 2018 tot ‘beste bedrijf van Soest’.
In 2019 heeft Pascal de titel van ‘meestersmid’ in de wacht gesleept, de jongste van heel Nederland. In juli 2020 heeft hij de smederij overgenomen. Hij leidt deze samen met zijn vrouw Carin, met dezelfde passie als Rein en Mirjam dat hebben gedaan. Rein is een andere droom gaan waarmaken; met zijn nieuwe onderneming ‘Rein Tupker Design’ legt hij zich toe op het vrije werk. Bij ‘Kunst-Siersmederij Rein Tupker’ werkt nu een team van 15 getalenteerde vakmensen. De smederij heeft als leerbedrijf veel leerlingen opgeleid in het vak.

Bron: Metaal + Techniek
 

Nieuwsoverzicht