https://www.smeden.nl/cursussen/patineren/_438____NL

Patineren


Wil je leren hoe je een metalen voorwerp een duurzame en mooie buitenlaag kunt geven, dan is deze workshop geschikt voor je. In een kleine groep (maximaal 12 cursisten) leer je op een kwalitatief hoog niveau hoe je een patinalaag kunt aanbrengen.

Wat is patina?

Patina is een oxidatielaag op metalen voorwerpen. Het vormen van een mooie natuurlijke patinalaag kan tientallen jaren duren. Patinalagen ontstaan dus natuurlijk, maar kunnen ook veel sneller, kunstmatig aangebracht worden, dit heet patineren. Deze techniek wordt vooral veel toegepast bij bronzen beelden. Kunstenaars gebruiken patinalagen vanwege de mooie glanzende structuur. Patineren is het door middel van chemicaliën versneld aanbrengen van een oxidatielaag op metalen voorwerpen; in de buitenlucht ontstaat zo bijvoorbeeld een grijsgroene laag op koperen en bronzen voorwerpen.

In deze cursus leer je, d.m.v. allerlei experimenten, met diverse technieken en chemicaliën de geheimen van het patineren van metalen zoals brons. Daarna kun je in de toekomst de gewenste kleur en uitstraling van je voorwerp zelf bepalen. Je gebruikt de chemicaliën in zowel koude als warme technieken.

Docent:

Een zeer ervaren praktijkman.

Locatie:

De Smelterij
Bagijnhof 47 in Veen.

Cursusdatum:

Binnenkort wordt de datum van d enieuwe cursus bekendgemaakt. Waarschijnlijk een zaterdag.
Duur: 1 dag, van 09:30 tot 16:30 uur.

Als je ons een email stuurt kunnen wij je informeren zodra de datum bekend is.

Aantal deelnemers:

Minimaal 8, maximaal 12 deelnemers.

Waar moet ik zelf voor zorgen?

Je kunt zelf een bronzen (of koperen) werkstuk meenemen. IJzer/staal komt ook aan orde, wil je daarmee werken, neem dan zelf een stuk ijzer/staal mee.

De cursus is inclusief:

Brons is beschikbaar in de werkplaats (tegen een kleine vergoeding) om mee te werken tijdens de cursus.

Vooropleiding:

Geen.

Bewijs van deelname:

Bij goed gevolg ontvang je na afloop het NGK certificaat.

Prijs:

NGK-leden: € 100
NGK-particuliere leden: € 110
Overige deelnemers: € 125

Materiaal kan ter plekke contant worden afgerekend.
Prijzen zijn exclusief btw

Leeftijd:

Voor onze cursussen en workshops geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Wil je deelnemen, maar ben je jonger dan 18? Onder bepaalde voorwaarden is dat mogelijk. Neem dan contact op met secretariaat.

Aanmelden