https://www.smeden.nl/certificaten-meestertitel-smeden-uitgereikt/n273c29
 

Meestertitel Smeden

[werkstuk Pascal links - werkstuk Reinier rechts]Vrijdag 31 mei was een gedenkwaardige dag voor het NGK, maar nog meer voor Reinier Hoving en Pascal Tupker. Zij waren namelijk de eerste twee die de uitdaging aangingen om zich aan te melden voor de pilot Meestertitel.
Lang hebben we binnen het NGK hierover gesproken. Zeker al 10 jaar. Tijdens enkele ledenvergaderingen is het ter sprake gekomen en in 2014-2015 hebben we met CINOP en een groot aantal smeden een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. In 2017 hebben we het weer opgepakt met een presentatie (bij Mauriks) van goudsmid René van Tol over hoe de goudsmeden hun meestertitel hebben ingericht en opgezet. Dat heeft ons erg geholpen.

Onze ambachten lijken namelijk erg op elkaar. Een van de grote verschillen is dat voor onze meestertitel een werkstuk gemaakt moet worden om de titel te behalen. Wat we overgenomenhebben is dat een Ballotagecommissie, bestaande uit drie internationaal gerenommeerde smeden, de eerste kandidaten beoordeelt. Met als doel dat de Nederlandse meestersmeden op termijn ook in de ballotagecommissie zitting kunnen nemen.                

[werkstuk Pascal links - werkstuk Reinier rechts]

 
Tijdens de Smedendagen in Nieuwkoop was het dan zover: op donderdag 30 mei (ver weg van alle drukte vanwege de opbouw van het terrein) vond de beoordeling van de meesterwekstukken plaats.

Beide kandidaten werden afzonderlijk van elkaar beoordeeld door de ballotagecommissie. De ballotagecommissie bestond dit keer uit: Thomas-Maria Schmidt (D), Jef Decraene (B) en Paul Dekker (B). Deze drie heren willen wij hartelijk danken voor het uitvoeren hun verantwoordelijke taak. En om een lang verhaal kort te maken: de ballotagecommissie was erg enthousiast over het ontwerp en de uitvoering. Alle reden om beide smeden de titel Meestersmid te verlenen.
 
[vlnr: Fried Kaanen (voorzitter Koninklijke Metaalunie), Pascal Tupker, Reinier Hoving en Hans Koole]

 

Pascal en Reinier, van harte gefeliciteerd met het behalen van deze titel!


Verder veel dank aan de Commissie Meestertitel voor de inzet om de titel tot stand te brengen: Michel Mouton (B), Paulûs van der Jagt, John Tijhuis, Rein Tupker en Leon van Hoorne.

Tot slot is ook duidelijk dat Koninklijke Metaalunie een dergelijk initiatief van harte ondersteunt.
De certificaten werden uitgereikt door Fried Kaanen (voorzitter Koninklijke Metaalunie) en Hans Koole (voorzitter Stichting Kleinschalig en Uniek Specialistisch Vakmanschap). Lees verder op de KUSV-website.
 
Ook beide directeuren van de Metaalunie ondersteunen het initiatief. Bert Jaarsma (in aanwezigheid van zijn echtgenoot Anna Jaarsma) was aanwezig op vrijdag en Jos Kleiboer schreef een mooi artikel op de website van de Metaalunie