https://www.smeden.nl/22-en-23-mei-2020-ngk-smedendagen-uitgesteld/n281c29
 

Vanwege de maatregelen zoals op 23 maart jl. afgekondigd door de Nederlandse overheid, worden de Smedendagen uitgesteld. Na 1 juni gaan we kijken hoe we dit evenement opnieuw kunnen plannen.

Van: NGK secretariaat - 24 maart 2020

--


Op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei 2020 vinden op Batavialand in Lelystad de NGK Smedendagen plaats.

Het thema voor dit jaar is

SMEEDIJZER

Er komt een ren-oventeam dat op authentieke wijze ijzer gaat bereiden en nog veel meer. Verdere info volgt.

Het gezamenlijk werkstuk word naar alle waarschijnlijkheid een replica van een 16e eeuws scheepskanon; een snelvuur-achterlader ringkanon en het smeden van onderdelen voor het waterschip.

Op zaterdag 21 maart wordt van 09:00-17:00 uur op Batavialand een voorbereidingsdag georganiseerd. Als je daar aan mee wilt werken, meld je dan per e-mail bij Wout Hammer aan en dan graag vóór eind februari. Voor kolen, materiaal, eten en drinken wordt gezorgd, maar zoals voorheen; je bent natuurlijk weer vrij om een lokale lekkernij mee te brengen. We hebben 9 vuren beschikbaar.

Over het waterschip

In de loop der eeuwen hebben vele typen vissersschepen over de Zuiderzee gevaren. In de zestiende en zeventiende eeuw was het waterschip het meest kenmerkende vissersschip. Waterschepen waren groot en zwaar en daardoor zeer geschikt om met sleepnetten te vissen. Zij waren voorzien van een bun, een ruim gevuld met water, waarin de gevangen vis enkele dagen levend kon worden bewaard. Dit verklaart de naam ‘waterschip’. Lees verder...
 

Meer gedetailleerde informatie over o.a. het programma, etc. volgt binnenkort op onze website.